• Wie vermogen heeft in de vorm van een eigen huis, aandelen of spaargeld hoefde zich weinig zorgen te maken in maart.
  • De pijn voor je portemonnee zit deze maand vooral in stijgende prijzen van benzine.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Voor Nederlanders met vermogen in de vorm van aandelen, een eigen woning of spaargeld is maart een prima maand.

Op de beurs zetten aandelen record na record neer en ook huizenprijzen zitten in de lift. Positief voor spaarders is vooral dat de inflatie weer wat is afgekoeld, waardoor het minder lastig is om spaargeld waardevast te houden.

Maar er zijn ook ontwikkelingen die wel pijn doen voor de portemonnee. Zo zijn benzineprijzen gestegen tot gemiddeld meer dan 2 euro per liter. En op de energiemarkt blijven prijzen van stroom en gas wel laag, maar de dalende trend lijkt af te vlakken.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk hieronder de Blik op je Geld van maart 2024.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: forse plus van 4,3% op jaarbasis

De gemiddelde huizenprijs is in februari fors gestegen. Het gaat om een plus van 4,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster afgelopen week.

In 2023 daalden huizenprijzen, maar sinds eind vorig jaar stijgen prijzen weer op jaarbasis.

De gemiddelde transactieprijs kwam afgelopen februari uit op zo'n 427.000 euro. Daarmee zijn koopwoningen gemiddeld 17.000 euro meer waard dan in dezelfde maand een jaar eerder toen de gemiddelde transactieprijs op ongeveer 410.000 euro lag.

Tijdens de piek in de zomer van 2022 kwam de gemiddelde transactieprijs uit op ongeveer 446.000 euro.

Lees ook: Zoveel huis krijg je in 12 provincies voor €600.000: poldervilla met zwembad in Lelystad, herenhuis in Friesland of halve boerderij in Overijssel


Hypotheekrente: weinig beweging, maar verschil tussen aanbieders

De gemiddelde hypotheekrente bivakkeert al sinds begin dit jaar op ongeveer hetzelfde niveau. De populaire rentevaste periode van 10 jaar met NHG-verzekering (lichtblauwe lijn) schommelt sinds januari tussen de 3,8 en 3,9 procent, zo toont de bovenstaande grafiek met gegevens van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.

Bij de gemiddelde rentes voor verschillende rentevaste periodes is niet veel beweging te zien, maar tussen aanbieders onderling zijn er wel behoorlijke verschillen. Zo is er bijna 1 procentpunt verschil tussen de hoogste en de laagst hypotheekrentes voor 10 jaar vast.

De hypotheekrente maakte in 2022 een forse stijging door. De gemiddelde rente voor 10 jaar vast met NHG steeg van zo'n 1 procent naar 4,5 procent. In 2023 bleef de rente redelijk stabiel tussen de 4 en 4,5 procent, totdat eind dat jaar een scherpe daling werd ingezet.

De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast kwam afgelopen week uit op respectievelijk 3,8 procent (met NHG) en 4,25 procent (zonder NHG).

Lees ook: Heb je de WOZ-waarde van je huis binnen? Check met deze 5 stappen of je hypotheekrente omlaag kan


Sparen: Hoogste variabele spaarrente stijgt naar 3% (boven inflatie)

Sparen leverde in februari meer op. De hoogste variabele spaarrente steeg van 2,5 naar 3 procent, terwijl de inflatie daalde van 3,2 naar 2,8 procent, zo toont de bovenstaande grafiek met gegevens van Spaarinformatie.nl en het CBS.

De inflatie is dus iets onder de hoogste variabele spaarrente gedoken, waarmee het makkelijker wordt spaargeld waardevast te houden.

De variabele spaarrentes van vrij opneembare spaarrekeningen zijn doorgaans lager dan die van deposito's, waar je geld voor een afgesproken periode en rente vaststaat. Hoewel dat niet altijd het geval is.

In het buitenland levert sparen momenteel het meest op. Over de grens ligt de hoogste variabele rente momenteel op 4 procent.

Lees ook: De hoogste spaarrentes bij Nederlandse en buitenlandse banken: let op deze 8 punten als je een spaarrekening uitkiest


Beurs: recordmaand voor AEX

Net als andere grote beursindices heeft de Amsterdamse AEX-index de sterke rally weten vol te houden, met nieuwe recordstanden tot gevolg in maart. In de eerste drie maanden van dit jaar won de hoofdindex voor aandelen liefst 12 procent.

Beleggers blijven goedgemutst en putten hoop uit de aankondiging van centrale banken dat beleidsrentes later dit jaar omlaag kunnen. De verwachting is dat de inflatie onder controle komt en dat een recessie uitblijft in de Verenigde Staten.

Technische beursindicatoren voor de beurs wijzen op verdere koersstijgingen, maar er zijn ook beursstrategen die waarschuwen voor een enorme zeepbel die op enig moment moet knappen.

Op korte termijn lijkt dat niet aan de orde, maar met name de waardering van Amerikaanse aandelen is historisch gezien aan de hoge kant. En de vraag is of dat zo kan blijven. Er zit namelijk erg veel goed nieuws over de stijging van bedrijfswinsten ingeprijsd in de koersen en als de winstontwikkeling ook maar een beetje tegenvalt, kan dat grote gevolgen hebben voor de beurs.

Lees ook: Waanzinnig sterk eerste kwartaal voor beleggers: kan de beurs dat volhouden?


Benzine: in de lift

Olieprijzen hebben de stijgende lijn van dit jaar in maart doorgezet. Deze week noteerde een vat Brent-olie op ruim 87 dollar, een plus van ongeveer 5 procent in een maand tijd.

Op oliemarkten reageren handelaren onder meer op toegenomen geopolitieke risico's die kunnen zorgen voor verstoring van het aanbod van olie. Zo is de spanning in het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden verder opgelopen. En Rusland heeft last gehad van de uitval van olieraffinaderijen als gevolg van drone-aanvallen van Oekraïne.

Als je kijkt naar de ontwikkeling van prijzen van benzine en diesel in Nederland, dan valt op dat de benzineprijs in maart licht is gestegen tot iets boven de 2 euro per liter. Maar de gemiddelde dieselprijs is juist wat gezakt tot een niveau van 1,79 euro per liter. Dit kan ook te maken hebben met tijdelijke verschillen in de voorraadniveaus van diverse motorbrandstoffen.

Lees ook: Benzine wordt duurder doordat OPEC-landen productie beperken, waarschuwt energie-expert


Stroom: prijzen blijven laag

De lente brengt aanhoudend lagere energieprijzen voor zowel stroom als gas.

Een blik op stroomprijzen laat zien dat het gemiddelde variabele tarief voor nieuwe klanten van energieleveranciers in maart op 13,5 cent per kWh noteert, exclusief de energiebelasting en btw.

Het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast ligt echter nog een stuk lager op 10,6 cent per kWh, exclusief belastingen. Een verschil van bijna 3 cent per kWh, zo blijkt uit data van financiële vergelijker Pricewise.

"Dit wijst op een gestage stabilisatie van de markt, mede veroorzaakt door de zachte winter en weinig gebeurtenissen op geopolitiek niveau", zegt energie-expert Ewoud van de Kolk van Pricewise.

Lees ook: 6 manieren waarop energiebedrijven klanten met zonnepanelen financieel benadelen – dikke kans dat ook jouw energieleverancier dat doet


Gas: daling prijzen vlakt af

De gemiddelde variabele gasprijs voor nieuwe klanten van energieleveranciers ligt deze maand op 48,1 cent per kuub, exclusief de energiebelasting en btw.

Voor de prijzen die 1 jaar vastliggen betalen nieuwe klanten gemiddeld 39,5 cent per kuub, exclusief belastingen. Dat is dus bijna 10 cent per kuub minder.

De trend in de ontwikkeling van gas- en stroomprijzen blijft neerwaarts, maar energie-expert Van de Kolk van Pricewise wijst erop dat de daling lijkt af te vlakken. "Op de korte termijn inkoopmarkt voor gas zien we al een stijging ontstaan, gevoed door dalende productie van Amerikaanse gasproducenten en
waarschuwingen vanuit de Europese Unie aan de lidstaten om zich voor te bereiden op een strenge
winter in 2025 en het aflopen van het contract met de Russische gasproducent Gazprom per 31
december."

Lees ook: Zelf de portemonnee trekken om van het gas af te gaan: hoogopgeleide, oudere huiseigenaren willen €729 neertellen

Lees meer over geldzaken: